Mikä on vakuudeton laina? – 5 usein kysyttyä kysymystä

Kun lainan tarve yllättää, on nykyään valittavana monia erilaisia ratkaisuja rahoitukseen. Yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista turvata äkillinen rahantarve on vakuudeton laina. Kyseessä on joustava ja monipuolinen luotto, joka sopii moneen tilanteeseen. 

Olemme koonneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä vakuudetonta lainaa koskien. Tutustu niihin ja selvitä, olisiko vakuudeton laina ratkaisu sinun tarpeisiisi.

1. Mikä on vakuudeton laina?

Vakuudettomalla lainalla tarkoitetaan nimensä mukaisesti sellaista lainaa tai luottoa, jonka saamiseksi ei tarvita minkäänlaista vakuutta. Lainaa varten ei myöskään ole tarpeellista hankkia takaajaa. Tässä on etuna se, että sinun ei tarvitse sitoa muuta omaisuuttasi lainan turvaksi, vaan omat tulosi riittävät. Samoin voit jättää läheisesi omien raha-asioiden ulkopuolelle ja hoitaa kaiken itsenäisesti.

Vakuudettoman lainan käyttökohteet

Helppoa vakuudellista lainaa voidaan hakea moneen käyttötarpeeseen: rahoituslaitos tai pankki ei aseta rajoja siihen, mihin rahat saa käyttää. Se onkin hyvä ratkaisu, kun tarvitset nopealla aikataululla rahaa joko väliaikaiseen talouden paikkaamiseen tai vaikkapa johonkin itselle tärkeään vapaa-ajan tarpeeseen. Käyttökohteita voivat olla muun muassa:

 • remontti
 • sisustus
 • auto
 • vene
 • moottoripyörä
 • häät
 • opiskelu

Lainasummat vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Tyypillinen lainasumma on muutamia tuhansia euroja, mutta vakuudetonta lainaa on mahdollista hakea jopa 60 000 euroon saakka. Vakuudeton laina onkin monipuolinen ja joustava ratkaisu, joka toimii monessa tilanteessa.

Erilaiset lainatyypit

Vakuudettomia lainatyyppejä on olemassa erilaisia; yleisimpiin kuuluu esimerkiksi kulutusluotto. Siinä saat lainasumman tilille kertasummana, jonka maksat takaisin sovitun aikataulun mukaisesti. Käytössä ovat normaalisti kuukausittaiset lyhennyserät.

Toinen suosittu vakuudeton lainatyyppi on joustoluotto. Siinä sinulle myönnetään joustolimiitti, jonka sisällä voit nostaa lainarahaa omien tarpeidesi mukaan. Maksat korkokuluja vain siitä summasta, jonka olet nostanut käyttöösi. Limiitti pienenee sitä mukaan, kun nostat luottoa käyttöösi, mutta palautuu takaisin aina, kun suoritat takaisinmaksuja.

2. Miten vakuudeton ja vakuudellinen laina käytännössä eroavat?

Vakuudelliseen lainaan tarvitaan aina jokin rahasumma tai arvo-omaisuutta, jonka rahoituslaitos tai pankki voi tarvittaessa lunastaa lainan takaisinmaksun turvaamiseksi. Toinen vaihtoehto on henkilötakaus, jossa lainanhakijan vastuulle jää etsiä lainan turvaksi maksukykyinen henkilö, joka vastaa velasta tarpeen tullen.

Vakuudettomassa lainassa näitä ei tarvita. Tämä tekee hakuprosessista huomattavasti helpomman ja mutkattomamman. Lainahakemuksen tekeminen onnistuu netissä, ja rahoituspäätös on mahdollista saada parhaimmillaan jo yhden päivän aikana.

Edellä mainitusta syystä rahoituslaitos ottaa vakuudettoman lainan myöntäessään korkeamman riskin: mikäli lainanottaja ei maksa lainaa takaisin, voi rahoituslaitos jäädä pahimmassa tapauksessa nuolemaan näppejään. Tämä näkyy hieman lainan hinnassa: vakuudettoman lainan korot ovat normaalisti vakuudellisia lainoja kalliimpia. Korkeampaa hintaa kompensoi kuitenkin lainan saannin nopeus ja helppous.

3. Kuka voi hakea vakuudetonta lainaa?

Ilman vakuutta myönnettävä laina sopii hyvin henkilöille, joilla ei ole jostain syystä mahdollisuutta asettaa lainan turvaksi omaisuutta. On kuitenkin tiettyjä ehtoja, joiden tulee täyttyä, jotta vakuudetonta lainaa voidaan saada.

Vakuudettoman lainan hakijan tulee olla vähintään täysi-ikäinen ja hänellä tulee olla vakituinen osoite Suomessa. Ikäraja voi vaihdella eri rahoituslaitosten välillä. Yleensä 20 vuoden tai 23 vuoden minimi-ikäraja on melko tyypillinen.

Lisäksi hakijalla tulee olla säännölliset tulot, jotta rahoituslaitos voi varmistua lainanhakijan takaisinmaksukyvystä, eikä hakijan luottotiedoissa saa olla maksuhäiriömerkintöjä. Hakijalla tulee olla riittävät tulot siksi, että hän selviää lainanlyhennyksistä. Näiden ehtojen lisäksi osa rahoituslaitoksista voi vaatia sähköpostia tai puhelinnumeroa, jotka ovat omissa nimissä.

Rahoituslaitoksilla voi joskus olla muitakin omia ehtoja lainan myöntämistä koskien. Mikäli näin on, saat siitä tietoa lainatarjouksessa. Tarjous ei sido sinua mihinkään, vaan lainasopimus astuu voimaan vasta, kun hyväksyt sen.

4. Miten löytää edullisin vakuudeton laina?

Koska kyseessä on hyvin suosittu lainatyyppi, useat eri rahoituslaitokset ja pankit tarjoavat vakuudettomia lainoja. Paras keino löytää edullisin vakuudeton laina onkin kilpailuttaminen. Se on erityisen järkevää vakuudettomien lainojen kohdalla, sillä korkokulut ovat vakuudellisia lainoja korkeammat. Voit säästää suuriakin summia rahaa, kun teet huolellisen vertailun ennen lainan ottoa.

Lainojen kilpailuttaminen onnistuu helposti verkon kautta. Voit saada yhdellä tarjouspyynnöllä vastauksia kymmeniltä pankeilta ja rahoituslaitoksilta, mikä säästää huomattavasti aikaasi. Lainoja kannattaa vertailla lainojen vertailupalvelun avulla.

Muista käyttää vertailussa pohjana aina todellisia vuosikustannuksia, joissa huomioidaan kaikki lainaan liittyvät korkokulut. Tämän lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota muihin mahdollisiin kustannuksiin, kuten avaus- tai tilinhoitomaksuihin.

Kun sitten olet löytänyt itsellesi sopivan lainatarjouksen, voit hyväksyä sen yleensä verkossa. Hyväksymishetkeen saakka tarjoukset eivät sido sinua mihinkään. Jos et löydä itsellesi mieluista lainatarjousta, sinun ei tarvitse tehdä mitään, vaan tarjoukset raukeavat automaattisesti ajallaan.

5. Mitkä ovat vakuudettoman lainan hyödyt?

Vaikka hinta on vakuudettomissa lainoissa vakuudellisia lainoja korkeampi, on vakuudettomilla lainoilla paljon etuja vakuudellisiin verrattuna. Niistä tärkein on se, ettei sinun tarvitse hankkia takaajia tai asettaa vakuuksia omaisuudestasi lainan saannin vastineeksi. Muita hyötyjä ovat esimerkiksi nämä:

 • Nopea ja helppo hakuprosessi. Hakemuksen tekeminen käy netissä ilman ajanvarauksia, ja voit saada lainarahat käyttöösi parhaimmillaan jo saman päivän aikana.
 • Joustava lainasumma. Voit hakea vakuudetonta lainaa 1 000–60 000 euron väliltä oman tarpeesi mukaisesti.
 • Lainan käyttökohteen vapaa valinta. Toisin kuin vaikkapa asuntolainassa, saat päättää vapaasti, mihin haluat käyttää vakuudettoman lainan. Tämä tekee siitä monipuolisen apulaisen arjen yllättäviin tilanteisiin.
 • Kattava kilpailutus. Vakuudettoman lainan tarjoajia on paljon, joten myös kilpailuttamiseen on kattavasti vaihtoehtoja. Tämän ansiosta saat aina edullisimman lainan omiin tarpeisiin.

Laina ilman vakuutta voi siis olla hyvä vaihtoehto äkilliseen rahantarpeeseen. Pyydä tarjouksia ja kilpailuta lainasi, niin voit saada sen käyttöösi sekä nopeasti, helposti että edullisesti.

Leave a Comment